Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeti porezni udar

Steže se obruč oko malih iznajmljivača, Hrvati se neće još dugo ovako bogatiti na rentanju

25.03.2023.
u 07:00

U Hrvatskoj su vlasti pod pritiskom da se ljudima koji zarađuju na iznajmljivanju poveća porez na dohodak, a iz Bruxellesa ide inicijativa da se od turista koji unajmljuju smještaj preko internetskih platformi naplaćuje PDV. Na valu borbe protiv masovnog turizma zajahala je i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koja je obnovila stari zahtjev za smanjenje poreznog opterećenja na plaće dodatkom da se novac za to smanjenje namakne jačim oporezivanjem privatnog najma u turizmu. Ista organizacija i ljudi koji su do prije nekoliko tjedana grmjeli i protiv poreza na ekstraprofit velikih kompanija te navodili brojne razloge zašto bi on bio loš, sada predlaže da se pojača porezni pritisak na stotinu tisuća privatnih iznajmljivača, za koje se procjenjuje da godišnje zavrte blizu dvije milijarde eura. HUP smatra da bi se dohodak od iznajmljivanja stanova i apartmana turistima trebao oporezivati 10 posto, kolika je stopa na sve oblike dohotka od kapitala. Paušalisti iznajmljivači bi, prema tom prijedlogu, morali platiti 15 puta više poreza nego što ga plaćaju do sada. Mnogi od njih do svojih gostiju dolaze uz pomoć platformi.

Komentara 101

DU
Deleted user
08:22 25.03.2023.

Mali iznajmljivač plaća porez na dohodak, paušal boravišne pristojbe, turističku članarinu, komunalne naknade, dvije vrste vodnog doprinosa, struju, smeće... Svake godine mora ulagati u obnovu, popravke i održavanje. Radi se o desetak tisuća kuna, ako ne i više, samo za jedan apartman. Sigurno sam nešto zaboravio. Na kraju sezone nešto ostane i to mi uz mirovinu pokriva skroman život do iduće sezone. Daleko je to od bogaćenja. Ja sam umirovljenik i bez tog prihoda ne znam kako bih preživio godinu. Umjesto toga trebalo bi uvesti stroge kontrole nad onima koji ne prijavljuju goste i svoju djelatnost, odnosno rade na crno. Tu je problem.

DO
domagoj1492
10:48 25.03.2023.

Zadnji dobar biznis koji je zbilja u rukama Hrvata. Treba svakako spriječiti Hrvate da se bogate, jer mi smo stoka koja ne zaslužuje imati .

Avatar grbadeva
grbadeva
07:55 25.03.2023.

Nikako da razumijem tu matematiku. Ja na primjer imam 6 ležajeva u dva apartmana u malom mjestu srednje Dalmacije, i sada plaćam približno 4500 kuna ili cca 600€ poreza i boravišne takse. Ako bih plaćao 15 puta više kako se navodi u tekstu onda bih trebao platiti više nego što ukupno utržin tijekom sezone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije